dimecres, de setembre 06, 2006

bogota, comentaris i descarrega!

Bogotà és una ciutat realment sorprenent.
Sovint recorda una ciutat de l'est per l'estil d'arquitectura, els colors i l'atmosfera que es respira. A més, sorprèn la calidesa de la gent i la tranquilitat dels seus carrers. Una ciutat entre muntanyes a la Cordillera Oriental dels Andes.
La vida social i cultural és molt rica, i l'impacte del turisme és molt baix degut als últims anys de conflicte al país, i això millora infinitament les coses. Tandebó que segueixi així.
Entre d'altres hem pogut visitar l'interessantissim museu de l'Or, un dels museus precolombins més importants del món.
Resulta que abans, les antigues i sàbies cultures colonitzades obtenien l'or de la natura, el treballaven i a la natura l'oferien a través d'ofrenes. De la natura l'obtenien i a la natura el retornaven. Antics canals de l'home amb el desconegut per mantenir els equilibris naturals.
Després de la colonització l'home de la natura l'or obté, esclavitzant altres homes, creant conflictes i guerres, enriquint els rics, empobrint als pobres, i a l'home l'ofereix. De la natura s'obté i a l'home es queda i, és clar, l'equilibri natural ha desaparegut. O és que el podem observar en algun indret?
Curiós és que avui els decendents directes dels genocides d'aquestes cultures, encegats per l'or, es diguin responsables de restaurar-les a través de grans museus com aquest. Ja sabem...
en aquest món occidental, qui més contamina més campanyes publicitaries dedica en la defensa de la naturalesa i qui més maltracta les cultures, més publicitat dedica a defensar-les.
Tots recordem el Fòrum de les cultures i els seus patrocinadors: Cocacola (que és ni més ni menys que l'emblema del país més terrorista del món, i financia les campanyes electorals de George Bush), Nestlé (que arrossega milers de morts a les seves espatlles a l'Àfrica gràcies a les seva especial "ajuda humanitària"), el BBVA (que és el primer propietari espanyol de la índustria d'armament privada) o el que és més interessant, els que tenim més aprop: la nostra "Caixa", que és un dels principals inversors de grups com Agbar (Aguas de Barcelona, que és responsable directa de la privatització indiscriminada de l’aigua a Colòmbia, que ha condemnat una part de la població a morir de malalties relacionades amb el consum d’aigua contaminada), o ENDESA (empresa criminal responsable de la destrucció de la vida dels ecosistemes de l’alt Bio-Bio i del poble Pehuenche-Mapuche, a Xile, portant aquests grups ètnics a circumstàncies crítiques pròximes a la desaparició), per citar tansols alguns exemples, i deixant de banda els comentaris que es mereixen empreses com Indra, Repsol-YPF, Telefonica Movistar....
Simplement he pensat que era bo afegir algun comentari sobre algunes de grans empreses transnacionals que tant afecten la vida diària de desenes de millons de persones sense veu arreu del món (i molt present a la vida llatinoamericana). Avui el colonialisme porta una altra disfressa i es pot permetre pagar campanyes publicitàries per netejar la imatge.
....un cop dit això,
una abraçada,
uri